Forum Enterso - oprogramowanie Adder AdMailer CodeCleaner itp.: Jestem początkujący i mam kilka pytan written by dydy

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jestem początkujący i mam kilka pytan

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   dydy Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 50
  • Rejestracja 28-styczeń 10
  • Gadu-gadu:5143228

Napisano 28 styczeń 2010 - 22:09

Witam
Mam kilka pytań odnośnie systemu adder7. Jest to pierwszy adder jakiego używam tak ze nie mam porównania do poprzednich wersji. Do tej pory pracowałem na dodawarka.... tu nie wymienię :)
Po przejrzeniu forum, pomocy i własnym siedzeniem nad tym systemem od kilku dni nie znalazłem odpowiedzi na:
1. kodowanie - jak ustawić danemu katalogowi w jakim kodowaniu ma mu się zapisywać wpis, jeżeli sie nie ustawia to czy adder sam powinien konwertować wpis na kodowanie danego katalogu. Na chwilę obecna dodaje z kodowaniem utf-8 do katalogów z kodowaniem iso-8859-2 i wychodzą krzaczki
2. czy katalogi na liście posiadają gdzieś spis kategorii jakimi dysponują ew spis kategorii se wszystkich katalogów podgrupowane z ilościami?
3. po dodaniu 20 wpisów chciałem znaleźć: listę katalogów do których zostały dodane wpisy, listę katalogów do których były dodane wpisy ale nie został odczytany kod obrazkowy tak żeby go dało się ręcznie wpisać, listę katalogów do których próbowano dodać wpis ale już tam wpis był,
4. po co są użytkownicy szt. 5? rozumiem że do rejestracji na phpbb, wordpres itp. W takim razie czy oni rejestrują się z adresem 1 strony jaka dodam czy dla każdego projektu jest osobna pula użytkowników?

to z moich zapytań
i taka przyuważona rzecz
jak ustawiłem wpis na 20 na dzień a udało mu się dodać tylko 19 wpisów to w następnym dniu nie ma 0/20 tylko 19/20 i za cały dzień dodaje tylko 1 wpis

PS.
Być może są to rzeczy niepotrzebne nikomu ale zależy mi na chociaż pkt1 bo śmieci mi się dodają zamiast wpisów

pozdrawiam
Tomasz Dydak

Witam ponownie
Czy jest już coś wiadomo o wpisach w odpowiednim kodowaniu katalogu?
wpis typu http://www.katalog.e...?m=3&wpis=67619
raczej nie będzie brany przez google pod uwagę w czasie wyszukiwania... chyba że się mylę

pozdrawiam
Tomasz Dydak
gg: 5143228

To znowu ja. Czy ktoś mi odpowie?
Czy tylko mi się robią takie wpisy.
Może mam coś z konfiguracją nie tak.
Jak wyglądają Wasze wpisy?
Odezwijcie się!!! :)

pozdrawiam
Tomasz Dydak
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   tomg Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 23
  • Rejestracja 23-styczeń 10

Napisano 31 styczeń 2010 - 12:09

Wyświetl postUżytkownik dydy dnia 28 stycznia 2010 - 22:09 napisał

1. kodowanie - jak ustawić danemu katalogowi w jakim kodowaniu ma mu się zapisywać wpis, jeżeli sie nie ustawia to czy adder sam powinien konwertować wpis na kodowanie danego katalogu. Na chwilę obecna dodaje z kodowaniem utf-8 do katalogów z kodowaniem iso-8859-2 i wychodzą krzaczki

pozdrawiam
Tomasz Dydak

Pooglądałem własne wpisy i co katalog to inaczej. Nie wiem co może być przyczyną, czy błędy w samych ustawieniach katalogów, czy sposób działania addera. Może rozwiązaniem niestety uciążliwym byłoby zapisywanie polskich znaków w kodowaniu numerycznym (ą - &#261, itd). Wtedy jak sądzę zniwelowało by to różnice działaniu katalogów, ale byłoby zaprzeczeniem łatwości korzystania z programu. Poczekajmy do poniedziałku na informację od administratorów.

pozdrawiam
tomg
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   dydy Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 50

Napisano 31 styczeń 2010 - 12:16

ok

Testowo dodałem nową stronę i puściłem dodawanie. Ładnie i szybko dodało się (wnioskuję po zielonym haczyku w Lista).
Niestety kodowanie dalej się nie poprawiło. http://www.nk.katalo...p?m=3&wpis=9655
I ucięło wpis??
Ponadto mimo że dodawałem tylko do katalogów (bez precli czy innych wordpresów) były próby do dodania do nich.

pozdrawiam
Tomasz Dydak
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Darek Ikona

• Początkujący
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 31-styczeń 10

Napisano 31 styczeń 2010 - 15:45

Witam,

przez zakupem licencji zajrzałem na forum aby poczytać o opiniach i problemach związanych z Adderem no i trafiłem na ten wątek. Przyznam, że opisany błąd kodowania znaków nie jest zachęcający dla osoby, która zamierza zakupić licencję. Poczekam i zobaczę co odpisze administrator, program miał być prosty w obsłudze...

pozdrawiam,
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   SzVaRc Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 42
  • Rejestracja 24-styczeń 10

Napisano 31 styczeń 2010 - 16:56

Ja pierwszy raz się spotkałem z takim czymś. Mój odnośnik

Moje wpisy zawsze są dobre więc nie wiem dlaczego tak się dzieje.
www.szvarc.pl

,,Firmy ubezpieczeniowe robi wszystko, żeby wypłacić poszkodowanym jak najniższe odszkodowania albo najlepiej nie wypłacić ich wcale.Wykorzystuj rozpacz,bezradność i nieznajomość własnych praw ludzi i tak już pokrzywdzonych przez los."

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   dydy Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 50

Napisano 31 styczeń 2010 - 17:28

No faktycznie. Strona na iso-8859-2 a ogonki są.
Czyli mam coś gdzieś skopane.
Wszystkie pola w bazie tekstowe kodowanie utf8_bin, strona charset=utf-8, zestaw znaków w przeglądarce Unicode (UTF-8)
Może to:
# System kodowania znaków dla MySQL: ISO 8859-2 Central European (latin2) - to ustawinie home.pl
# System porównań dla połączenia MySQL: utf_unicode_ci - to ustawiłem sam żeby mi w phpmyadmin polskie znaki na utf wychodziły

Witam ponownie
Czy ktoś się orientuje co może być? Jest ten przypadek sprawdzany?
Bo nie wiem co robić.
Wszystkie wpisy do katalogów moderowanych nie zostały zaakceptowane.

pozdrawiam
Tomasz Dydak
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   wodzu Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 31
  • Rejestracja 22-styczeń 10

Napisano 02 luty 2010 - 11:09

Witam,

No są problemy z kodowaniem są i to od wersji 5 do dziś,

Ponadto w wersja 7 jest tak niedopracowana, że żałuję przeskoczenia z 6 na 7 - szkoda kasy na dziś - poczekać aż ją dopracują,

z krzakami raczej nie poradzą nic,
ale dodawanie ponad miare jest wnerwiające - ustawione 10 to doda 37

polecam inne wątki.

Pozdro
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   tomg Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 23
  • Rejestracja 23-styczeń 10

Napisano 03 luty 2010 - 18:26

Wyświetl postUżytkownik wodzu dnia 02 lutego 2010 - 11:09 napisał

Witam,

No są problemy z kodowaniem są i to od wersji 5 do dziś,

Ponadto w wersja 7 jest tak niedopracowana, że żałuję przeskoczenia z 6 na 7 - szkoda kasy na dziś - poczekać aż ją dopracują,

z krzakami raczej nie poradzą nic,
ale dodawanie ponad miare jest wnerwiające - ustawione 10 to doda 37

polecam inne wątki.

Pozdro

Witam
wydaje mi się, że gdyby adder zapisywał polskie znaki numerycznie to katalogi wyświetlałyby wpisy prawidłowo. Tylko, że adder wykorzystuje # do oddzielania tekstu w trybie losowym. Ale można to chyba zastąpić innym znakiem. Łatwo mi oczywiście tak pisać bo nie jestem programistą i z zewnątrz to prosto wygląda. Przekonwertowałem gżegżółką testowy polski tekst html i w różnych kodowaniach przeglądarki polskie znaki wyświetlają się prawidłowo.

pozdrawiam
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Enterso W. Kłodziński Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 220
  • Rejestracja 24-grudzień 09

Napisano 03 luty 2010 - 23:00

Witam,

dziękuję za zgłoszenia problemów. Działamy nad nimi codziennie obecnie całą ekipą od Stycznia na maksymalnych obrotach.

PL znaki da radę w miarę wykonać - będziemy musieli prawdopodobnie zrobić wpierw przed dodaniem wpisu detekcję kodowania a potem konwertowanie do niego treści wpisu. To by było najlepsze - zobaczymy jak pójdą testy.

Obecnie cały Adder 7 jest na UTF8 (Adder 6 był na iso)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Darek Ikona

• Początkujący
  • Pip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja 31-styczeń 10

Napisano 05 luty 2010 - 17:28

Wyświetl postUżytkownik Enterso W. Kłodziński dnia 03 lutego 2010 - 23:00 napisał

Witam,

dziękuję za zgłoszenia problemów. Działamy nad nimi codziennie obecnie całą ekipą od Stycznia na maksymalnych obrotach.

PL znaki da radę w miarę wykonać - będziemy musieli prawdopodobnie zrobić wpierw przed dodaniem wpisu detekcję kodowania a potem konwertowanie do niego treści wpisu. To by było najlepsze - zobaczymy jak pójdą testy.

Czy w związku z licznymi jak widzę problemami z wersją 7, jest możliwość zakupu Addra w wersji 6?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Enterso W. Kłodziński Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 220

Napisano 05 luty 2010 - 22:17

Witam,

Adder 6 jest znacznie mniej skuteczny. Nie chcemy już go sprzedawać.

Adder 7 cały Styczeń był poprawiany. Teraz luty 2 tyg będzie udoskonalana skuteczność. Także zalecam bardziej zakup Adder 7, który sam codziennie się aktualizuje o nowe funkcje, lub zaczekanie 2-3 tyg.

pozdrawiam serdecznie
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   dydy Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 50

Napisano 06 luty 2010 - 23:53

Witam
Czy jest gdzieś lista wprowadzonych, wykonanych zmian w poszczególnych wersjach?
pozdrawiam
TD
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Enterso W. Kłodziński Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 220

Napisano 07 luty 2010 - 01:59

Obecnie nie publikujemy każdej zmiany w formie logów. Można nad tym pomyśleć aby poświęcić dział na forum gdzie będziemy podawać nr wersji i wprowadzone zmiany.
Jeśli interesuje konkretna różnica między danymi wersjami - mogę podać.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   dydy Ikona

• Użytkownik Enterso
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 50

Napisano 07 luty 2010 - 09:20

Tzn powstają nowe wersje, nie wiem co w nich zostało zmienione, poprawione i czy mogę już zacząć coś robić.
Na razie stoję z robotą już parę tygodni a wspólnicy się denerwują :)

Wyświetl postUżytkownik Enterso W. Kłodziński dnia 03 lutego 2010 - 23:00 napisał

Witam,

Witam
Nie wiem jak prace nad kodowaniem, ale w innych konkurencyjnych dodawarkach jest w bazie przy adresie trzymane kodowanie danego katalogu. (w adder7_url nie ma takiego pola :)
Raczej jak ktoś założy katalog czy inne to już raczej w trakcie pracy kodowania nie zmienia

ps. Na liście Katalogi -> Zarządzanie bazą -> Usuwanie według typów nie ma hurricane

Problem z dodaniem do katalogu mini.
Krótsza wersja
Jedna strona (moja, ustawine wysztko jak trzeba wybrane wszystkie kategorie).
Jeden katalog (mój wpisany, zdetektowany, odczytany pagerank).
Jakie kategorie wybrać, jak skonfigurować żeby się dodało? Zaznaczyłem wszystkie i NSC.

Wersja dłuższa
Jest niedziela nie mam co robić więc testuję Addera7
Wywaliłem wszystkie katalogi (nie było tego hurricane więc z bazy wywaliłem truncate adder7_url) i dodałem testowo swój katalog mini.gourl.pl.
Dodał się, zdetektował, z pagerank było gorzej ale jak się ustawi na 0 to załapało.
Dodałem stronkę jak mniemam dobrze wybrałem wszystkie kategorie jakie były do wybrania z ustawienia wspólne i katalogi.
Żeby nie czekać dałem dodawanie ręczne i? puste "Ręczne dodawanie strony dydy_wino.gourl.pl:". Ale nic w "Raport z dodawania strony:" wyskoczyło że się coś zrobiło tylko że "NSC Brak podkategori - proszę poprawić konfigurację promowanej strony".
Hm. Zmieniłem. Dodałem "Biznes, ekonomia#Klienci" do ustawienia wspólne i katalogi.
Ponowne dodanie ręczne i? nic. W "Raport dodawanie strony" też się nic nie zrobiło. Że mam dużo czasu wyczyściłem tablekę adder7_reports :)
Ponowne dodawanie ręczne i? w okienku nic za to w "Raport dodawania strony" - NSC.
Jakie kategorie wybrać, jak skonfigurować żeby się dodało?
Puki co siedzę i testuję dalej.

ps. w raporcie z dodawania strony jak sie kliknie w adres katalogu wyskakuje http://http//mini.gourl.pl zamiast http://mini.gourl.pl

pozdrawiam
Tomasz Dydak
--
Chcesz pogadać pisz na GG, chcesz wywalić ten post też pisz :)

cd. testów. Wordpress
Dałem sobie na razie spokój z mini i postanowiłem przetestować Wordpresa (na swoim wordpresie najbardziej standardowym czasnaebiznes.pl)
Dodałem do katalogu, dodałem artykuł i "Ręczne dodawanie" :)
A tu "RER Bład rejestracji do katalogu". Mówie sobie może mam źle skonfigurowanego wordpresa bo z możliwością dodawania swoich blogów.
Zmieniłem w rejestracji że tylko można się rejestrować i to samo.
hm. Gzie jest jakiś log żebym mógł wiedzieć czego nie popełniłem chcąc robić to co robię.

żeby nie zaśmiecać: forum phpbb by przemo forum.qt2.pl RER
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Enterso W. Kłodziński Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administratorzy
  • Postów 220

Napisano 07 luty 2010 - 22:13

w ten weekend udało nam się sporo zdziałać ze skutecznością WordPress i poprawieniem dodawania / na dzień /
w PN/WT będzie widoczna zmiana w programie

dodatkowo poprawione wyszukiwanie na liście stron + podsumowanie wszystkich stron ile na dzień do dodania.
0

Strona 1 z 1